Ordonanța 1/2021 de modificare a Legii 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, care a intrat în vigoare la 19 august 2021, are ca scop principal:
- Modificarea formatului de raportare și a informațiilor/datelor pe care autoritatea centrală de protecție a mediului va trebui să le realizeze către Comisia Europeană, începând cu anul 2025,
- Includerea posibilității solicitării Comisiei Europene, în anumite condiții și în baza unui plan, a unor derogări de până la 5 ani pentru îndeplinirea obiectivelor minime de reciclare pentru anumite categorii de deșeuri de ambalaje, în limita îndeplinirii obiectivului global de reciclare, prevăzut în anexa 5,
- Clarificarea modului de calcul a cantităților deșeurilor de ambalaje generate (cantitate egală cu cantitatea de ambalaje introdusă pe piața națională) și reciclate (deșeurile de ambalaje se consideră a fi reciclate la momentul intrării în operațiunea de reciclare). De reținut și precizarea de la art. 158 pentru cazul materialelor din deșeurile de ambalaje care încetează să mai fie deșeuri în urma unei operațiuni de pregătire înainte de reprelucrare, acestea putând fi considerate ca reciclate cu condiția ca materialele în cauză să fie destinate reprelucrării ulterioare în produse, materiale sau substanțe ce vor fi folosite în scopul inițial sau în alte scopuri. Conform art. 159 materialele care au încetat să fie deşeuri şi care urmează să fie folosite drept combustibil sau pentru un alt mod de generare a energiei sau care urmează să fie incinerate, folosite pentru rambleiere sau eliminate în depozitele de deşeuri nu pot fi luate în calcul la îndeplinirea obiectivelor de reciclare. Aceste reguli se aplică începând cu anul 2025.
- Introducerea unor obiective de valorificare și reciclare globale și pe tipuri de material, mult mai mari, începând cu 1 ianuarie 2030.
În acest nou act normativ se preiau prevederi parțial deja implementate, referitoare la trasabilitatea deșeurilor de ambalaje prin utilizarea unui sistem electronic de control gestionat de către Administraţia Fondului pentru Mediu. Astfel bănuim fie că va fi vorba despre o nouă versiune SIATD, aplicabilă inclusiv agenților economici care realizează individual obiectivele, fie că va fi elaborat un alt sistem, ce va fi aprobat prin HG, până la data de 1 ianuarie 2024.