Completarea Legii nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă
Prin completările aduse de O.U.G. nr. 36/2021 s-a stabilit că dovada instruirii în domeniul securității și sănătății în muncă poate fi întocmită:
a) în format electronic, prin semnarea cu semnătură electronică avansată sau calificată, însoțită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului, sau
b) pe suport hârtie, prin utilizarea semnăturii olografe.
Dovada instruirii se realizează în funcție de modalitatea aleasă de către angajator, stabilită prin regulamentul intern.
Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 319/2006 vor fi modificate în consecință, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.
Ordonanța de Urgență nr. 37/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii
Ordonanța de Urgență nr. 37 din 5 mai 2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii („O.U.G. nr. 37/2021”) a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 474 din 6 mai 2021. Actul normativ a intrat în vigoare la data publicării.
O.U.G. nr. 37/2021 a fost emisă în vederea modificării și completării Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, după cum urmează:
a) atribuțiile postului trebuie să se regăsească în conținutul contractului individual de muncă, cu excepția fișei postului pentru salariații microîntreprinderilor cu până la nouă (9) salariați, pentru care specificarea atribuțiilor postului se poate face verbal. Totuși, prin excepție, la solicitarea scrisă a salariatului, angajatorul este obligat să îi comunice în scris fișa postului cu specificarea atribuțiilor postului.
b) pentru salariații mobili, salariații care desfășoară muncă la domiciliu și salariații microîntreprinderilor cu până la nouă (9) salariați, angajatorul ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia.
c) regulamentul intern se va întocmi de angajator, cu excepția microîntreprinderilor cu până la nouă (9) salariați, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanților salariaților.